Perinteinen englantilainen tee on teekulttuuria parhaimmillaan

post thumb
Teet
by Inka/ on 10 Sep 2022

Perinteinen englantilainen tee on teekulttuuria parhaimmillaan

Englantilainen tee on tärkeä osa kulttuuria Britanniassa. Mikäli olet teen ystävä, sinun kannattaakin ehdottomasti tutustua brittiläiseen kello viiden teehen sekä muihin maan teeperinteisiin. Voit saada niistä loistavia ideoita omia teehetkiäsi varten. Brittiläinen iltapäivätee on klassikko vähän kuin kahviperinteet Suomessa. Oletkin hyvin todennäköisesti jo kuullut englantilaisesta iltapäiväteestä, vaikka et olisi koskaan vieraillut maassa. Tämän iltapäiväteen perinteet myös yltävät kauas 1800-luvulle saakka.

Millainen on englantilainen tee

Brittiläiseen iltapäivän teehetkeen kuuluu usein perinteistä mustaa teetä, vaikkakin muitakin teelaatuja voi valita oman maun mukaan. Iltapäivätee sijoittuu noin kello kolmen ja viiden välille, vaikka etenkin Suomessa puhutaan joskus kello viiden teestä. Kellonajat eivät tietenkään ole kaikkien osalta niin tarkka asia. Britit ovat kuitenkin teen suurkuluttajia siinä missä suomalaiset rakastavat usein enemmän kahvia. Britit juovatkin usein teetä samoissa tilanteissa kuin suomalainen ehdottaisi kahvin keittämistä.

Lisäksi iltapäiväteellä tarjoillaan usein perinteisiä brittiherkkuja, kuten pieniä kurkkuvoileipiä, leivoksia tai skonsseja paksun kerman ja hillon kera. Englantilaiset teeleivät eli skonssit, ovat loistava valinta, sillä ne sopivat teen kanssa niin aamiaiselle, brunssille kuin iltateellekin. Niiden tekeminen itse on myös nopeaa ja helppoa. Voit nauttia skonssit vaikkapa aitojen englantilaisten tapaan iltapäiväteen kanssa joko suolaisella tai makealla täytteellä.

Mistä kaikki sai alkunsa?

Iltapäivätee sai alkunsa 1800-luvulta. Tarinoiden mukaan Bedfordin herttuatar kärsi iltapäivisin heikotuksesta, koska tuohon aikaan nautittiin vain aamiainen ja illallinen. Tämän vuoksi Herttuatar alkoi pyytää iltapäivisin teetä sekä pientä purtavaa. Tästä syntyi yhä yleinen iltapäiväteen perinne, johon liittyi ennen vanhaan etenkin tiettyä hienostuneisuutta. Nykyään iltapäiväteet voivat kuitenkin olla hyvin arkinen asia.