Englantilaiset teeleivät

post thumb
Teet
by Inka/ on 24 Dec 2021

Englantilaiset teeleivät

Tekeekö mielesi jotakin herkullista teen tai kahvin kanssa nautittavaa? Englantilaiset teeleivät, eli skonssit, ovat monipuolinen ja helppo herkku, ja mikä parasta, ne maistuvat lähes jokaiselle. Ne on helppo valmistaa kotikeittiössä tuossa tuokiossa, ja ne sopivat niin aamupalalle, brunssille, päiväkahville tai iltateelle. Voit syödä ne joko suolaisen tai makean täytteen kanssa, mikä tekee niistä erittäin monipuolisen herkun joka makuun.

Englantilaiset teeleivät -resepti

Englantilaiset skonssit valmistuvat noin 20 minuutissa. Niitä varten tarvitset neljä desiä vehnäjauhoja, teelusikallisen leivinjauhetta, ruokasoodaa, suolaa ja sokeria, 50 grammaa voita ja kaksi desiä piimää tai maustamatonta jukurttia. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja sekoita kuivat aineet keskenään. Tämän jälkeen sinun pitää nyppiä voi ja jauhoseos murumaiseksi taikinaksi, lisätä neste mukaan ja sekoittaa tasaiseksi.

Taikinasta muotoillaan pari senttiä paksu levy vehnäjauhojen avulla. Tämän jälkeen voit ottaa taikinasta pyöreällä muotilla paloja, laittaa ne leivinpaperille ja paistaa uunissa noin kahdeksan minuuttia. Skonssit voi halutessaan voidella kananmunalla tai maidolla, jolloin ne saavat paremmin väriä uunissa. Teeleivät ovat valmiita, kun ne ovat kullanruskeita. Varo paistamasta niitä liian kuiviksi.

Englantilaiset skonssit eri variaatioina

Englantilaiset teeleivät on helppo tehdä myös eri variaatioina. Tällöin perusreseptiin lisätään jotakin sekaan, kuten marjoja tai siemeniä. Jotkut jopa lisäävät joukkoon suklaata, jolloin skonsseista muuttuu kunnon kahviherkku. Saskatoon-skonssit sisältävätkin marjoja ja valkosuklaata. Niitä varten tarvitset 150 grammaa ranskankermaa, munan, viisi desiä vehnäjauhoja, puoli teelusikkaa soodaa ja suolaa, kaksi desiä sokeria, teelusikallisen leivinjauhetta, 125 grammaa voita kuutioituna, 100 grammaa valkosuklaata ja kaksi ja puoli desiä mustikoita tai saskatoon-marjoja.

Ranskankerma tulee sekoittaa yhteen soodan ja munan kanssa. Loput kuiva-aineet sekoitetaan keskenään ja nypitään voin kanssa murumaiseksi taikinaksi. Ranskankerma lisätään joukkoon ja sekoitetaan nopeasti taikinaksi. Tämän jälkeen valkosuklaa ja marjat käännellään mukaan varovasti. Taikinasta muotoillaan tanko, se leikataan 15 osaan, ja englantilaiset teeleivät paistetaan 175 asteisessa uunissa noin 20-25 minuutin ajan.

Minkä kanssa skonssit nautitaan?

Skonssit sopivat täydellisesti teen kanssa nautittaviksi. Moni kuitenkin juo niiden kanssa myös kahvia tai kylmää maitoa. Parhaimmillaan ne kuitenkin ovat silloin kun nautit ne sellaisen juoman kanssa, josta itse pidät, oli se sitten musta tee, vihreä tee, kahvi tai vaikka kaakao. Samalla voit lukea päivän uutiset ja pitkävetovihjeet, ja ottaa rennosti. Tai sitten voi jutustella ystävän kanssa juoman ja herkullisten leipien äärellä.

Skonssien päälle voi laittaa voita, leikkeleitä, hilloja, marmeladeja tai vaikka savukalaa. Päälle voi loihtia vaikka aivan niitä varten tehdyn täytteen esimerkiksi tuorejuustosta ja kinkusta. Kun nautit herkkuja, kannattaa muistaa englantilaisen teehetken tärkeys. Englannissa nimittäin teehetki on tärkeä osa päivää, sillä silloin istutaan alas ja otetaan hetki rennosti.

Englantilaiset teeleivät gluteenittomina ja vegaanisina

Englantilaiset teeleivät voidaan valmistaa myös gluteenittomina tai vegaanisina. Gluteenitonta vaihtoehtoa varten tarvitset vain gluteenittomia jauhoja ja muun reseptin voit hyödyntää sellaisenaan. Kannattaa myös muistaa syödä skonssit jonkin gluteenittoman täytteen kera. Miltä kuulostaisi gluteenittomat skonssit ripauksella margariinia ja Vihreä tee illalla nautittuna? Gluteenittoman version tekeminen ei siis vaadi sen suurempaa työtä.

Vegaanisen version skonsseista saa, kun korvaa maidon kauramaidolla tai jollakin muulla kasvipohjaisella maitojuomalla. Voin tilalla voi käyttää vaikka kasvipohjaista margariinia, eikä munaa tarvitse laittaa mukaan lainkaan. Valmiit skonssit voi nauttia vaikka hillon tai margariinin kera.

Englantilaiset teeleivät ovat parhaimmillaan tuoreina ja vielä vähän lämpiminä. Ne kannattaa tarjoilla silloin, kun voi vielä hieman sulaa niiden päälle. Yön yli säilytettyinä ne eivät ole enää yhtä pehmeitä ja hyviä, mutta ne voi halutessaan käyttää pikaisesti uunissa tai mikrossa ennen syömistä, jolloin ne maistuvat taas lähes yhtä hyviltä kuin vastapaistettuina.