Teen haudutin

post thumb
Teet
by Inka/ on 30 Jun 2022

Teen haudutin

Teehetki on aina nautinnollinen ja silloin voi nauttia omaa suosikki teetänsä. Sen voi valmistaa eri tavoin, mutta paras maku löytyy silloin, kun se haudutetaan. Välineitä on monenlaisia ja itse hauduttaminen on varsin yksinkertaista, mutta muutamia pikkujuttuja on kuitenkin muistettava. Jos pidät teestä ja nautit sen juomisesta, teen haudutin ei ole lainkaan huono hankinta, koska sen avulla saat teehetkestä entistä nautinnollisemman.

Teen hauduttaminen

Ennen kuin teen hauduttaminen alkaa, on syytä muistaa, että paras haudutettu tee syntyy silloin, kun haudutusastia on joko posliinia, lasia tai keraaminen. Toinen muistettava sekä hyvin tärkeä asia on se, että suodin on riittävän väljä. Kolmas muistettava asia on se, että täysin oikeaa tapaa hauduttaa teetä ei ole vaan sekin on aina makukysymys.

Tee annostellaan suotimeen siten, että yksi kupillinen tarvitsee yhden teelusikallisen tai jos tekee kokonaisen kannullisen teetä, tarvitaan kaksi ruokalusikallista. Mikäli sinulla on teen haudutin, ei muuta tarvitse tehdä, koska laite hoitaa oman osuutensa ja tekee sinulle teen valmiiksi. Teen keittimissä on irrotettava suodatin, joten siihen on helppo lisätä tarvittava määrä teelehtiä.

Jos taas haudutat teetä ilman haudutinta, sinun pitää kiehauttaa vesi kuplille ja sen jälkeen kaataa vesi teelehtien päälle ja antaa teen rauhassa hautua. Ennen kuin nautit teen, poista teelehdet ja suodin astiasta. Se, kuinka kauan teetä pitää hauduttaa, riippuu täysin siitä, millainen on valitsemasi teelaatu.

Teen haudutin ja teelaadut

Teelaadut eroavat toisistaan jonkin verran ja se riippuu siitä, kuinka paljon teelaatuja on käsitelty. Jos niitä on käsitelty vain vähän kuten valkoista sekä vihreää teetä, veden lämpötila tulisi olla matalampi verrattuna mustaan teehen. Kiehautetun veden on annettava hiukan jäähtyä ennen kuin hauduttaminen aloitetaan.

Haudutuslämpötiloiksi voi suositella seuraavia:

• Vihreä tee 75-85 astetta
• Valkoinen tee 75-85 astetta
• Musta tee 95-100 astetta
• Hedelmähaudukkeet 90-100 astetta
• Yrttiteet ja rooibos 85 astetta
• Oolong noin 85 astetta

Teelaadut vaikuttavat myös haudutusaikoihin. Siihen pätee nyrkkisääntönä seuraava:

• Pussiteet 1-2 minuuttia
• Valkoiset ja vihreät teet 1-2 minuuttia
• Isolehtiset laadut 3 minuuttia
• Rikottu lehtiset, Nepal sekä Darjeeling 3 minuuttia

Liian usein teen hauduttamiseen käytetään liian pitkiä aikoja eikä se silloin enää maistu sellaiselta kuin sen pitäisi. Myöskään suositus lämpötiloja ei noudateta. Jokaisella tietenkin on oma makumieltymyksensä, mutta liian pitkä haudutus vie teestä sille ominaisen ja hyvän maun. Haudutuksen aikana ei juurikaan ole aikaa tarkemmin katsoa, mitä online casino Suomi tarjoaa, mutta juonnin aikana voi valita itselleen sopivaa pelattavaa.

Teen haudutin tekee kitkerää teetä

Jos tee maistuu liian kitkerältä, voi tarkistaa muutamia yksinkertaisia asioita. Jos hauduttaminen kestää liian kauan, teestä tulee vääjäämättä liian kitkerää. Teen lehdissä on parkkihappoja ja ne liukenevat veteen silloin, kun niitä haudutetaan. Tästä syystä jokaisella teellä on suositeltu haudutusaikansa.

Oletko tehnyt annosteluvirheen eli teestä on tullut liian vahvaa? Jos teelehtiä annostelee liikaa, juomasta tulee aivan liian vahvaa ja se maistuu kitkerältä. Annostelussa maltti on valttia.

Ne laadut, joissa on paljon parkkihappoa, ovat perusmaultaan kitkerämpiä kuin muut teelaadut. Jos et pidä mausta, sinun kannattaakin vaihtaa toiseen laatuun. Ne laadut, jotka kasvavat korkeassa ilmanalassa, ovat yleensä lehdiltään kovempia sekä puumaisempia.

Säilytysvirhe voi tehdä hyvästä teestä kitkerän makuista. Teen lehdet imevät itseensä nopeasti kosteutta sekä muita makuja, joten niitä pitää säilyttää joko tiiviisti säilytysastiassa tai suljetussa pussissa. Säilytyspaikan on oltava kuiva sekä suojassa auringonvalolta. Tärkeä seikka on myös se, että käytät teen valmistuksessa raikasta, puhdasta vettä.